Als na een winter lang stoken met de houtkachel de zomer aanbreekt, dan kan het zijn dat de kachel er niet meer zo mooi uit ziet. De lak bevat bijvoorbeeld krassen en vlekken door het intensieve gebruik. De zomer is dan het ideale moment om de houtkachel een opknapbeurt te geven. Je kunt de buitenkant van uw kachel op 2 manieren behandelen. Met kachelpoets of met een nieuwe hittebestendige laklaag. Beide methoden hebben hun voor- en nadelen.

 

Charnwood C-four

Kachelpoets

Met kachelpoets, ook wel kachelzwart genoemd,  breng je een zwarte, vette laag aan op de houtkachel. Het meest bekende merk is Zebraline. Dit middel werd vooral vroeger veel gebruikt. Het is een methode die je gemakkelijk kunt toepassen, want de kachel kan gewoon in de kamer blijven staan. Kachelpoets is leverbaar in tubes. Met een borstel breng je de kachelpoets aan, om vervolgens met een droge doek de kachel op te poetsen. Kachelpoets zorgt voor een vetlaag op de kachel die zal gaan stinken de eerstvolgende keer dat je de kachel ontsteekt. 

 

Hittebestendige lak

Wil je dat de houtkachel weer oogt als nieuw? Dan gebruik je hittebestendige lak zoals D.K. Therm. Deze hittebestendige lak is verkrijgbaar in diverse kleuren, waaronder meerdere grijstinten. Je hoeft vooraf alleen de kachel even op te schuren, en de delen die niet gespoten moeten worden afplakken met bijvoorbeeld oude kranten. Vervolgens breng je in dunne lagen middels een spuitbus de nieuwe hittebestendige lak aan op de kachel. Denk erom dat je niet te dik spuit, want dan krijg je lopers op de kachel. Je kunt dit het beste buitenshuis doen. Naast het feit dat de spuitbussen nevelen, zijn de dampen die afkomstig zijn van de lak slecht voor je gezondheid. Een groot voordeel is dat de kachel na behandeling weer oogt als nieuw! Mocht de hittebestendige lak toch ergens terecht komen waar het niet hoort, dan kan je de lak eenvoudig verwijderen met wasbenzine. Uiteraard niet in de buurt van een brandende kachel.

Geplaatst in Onderhoud door

Cornelis Bakker