Hoe maak ik mijn kachelruit schoon? | BakkerKachels.nl

Kachelruit schoonmaken

Houtkachels worden tegenwoordig standaard geleverd met een schoonruitsysteem. Dit is een systeem waarbij lucht voor de ruit langs stroomt. Hierdoor komen de vlamen niet in contact met de ruit waardoor de ruit mooi schoon wordt gehouden. Toch is het onoverkomelijk dat de ruit na het stoken smerig wordt. Hoe smerig de ruit wordt is afhankelijk van het type kachel en het stookgedrag. Ik geef je enkele tips om de ruit van je houtkachel of gashaard schoon te maken.

Kachelruiten reinigen

Het reinigen van de ruit is zo gepiept. Met speciale ruitenreiniger zoals Fulgurant ruitenreiniger, is de ruit in een ogenblik weer schoon. Het reinigingsmiddel weekt de zwarte aanslag los. Voor een optimaal resultaat kan je ook gebruik maken van speciale schuursponsjes. Deze brengen geen krassen aan op de ruit, omdat keramisch glas minder bevattelijk is voor krassen dan gewoon glas. Vervolgens maak je met bijvoorbeeld keukenpapier de ruit schoon. Een keukenpapiertje met water en as uit de kachel is ook een prima middel om de ruit schoon te maken.

Ruit gashaard schoonmaken

Hoewel de ruit van een gashaard minder snel smerig wordt dan de ruit van een houtkachel, heb je met een gashaard ook te maken met het feit dat de ruit regelmatig gereinigd moet worden. Vooral als de haard in een koude ruimte wordt ontstoken, beslaat de ruit en laat het vocht een witte aanslag achter. Gashaarden worden tegenwoordig steeds meer uitgerust met een elektronische ontsteking, waardoor de waakvlam niet blijft branden. Soms hebben haarden zelfs helemaal geen waakvlam meer. Toch kan je de ruit langer schoon houden door de waakvlam te laten branden. Hierdoor condenseert de ruit minder snel, waardoor de ruit langer schoon blijft.
De ruit van een gashaard kun je het beste reinigen met keramische kookplaatreiniger. Wel is het verstandig om de gebruikershandleiding van de gashaard erbij te pakken om de ruit op de juiste manier te demonteren en na het schoonmaken weer te monteren. Haardenfabrikanten doen hun uiterste best om het reinigen van de ruit steeds eenvoudiger te maken.

Brede inbouwhaard frameloos